Treść strony 2019.04
Finał VI edycji Szkolnego Master Szefa rozstrzygnięty
29 marca w pracowni gastronomicznej ZS nr 1 w Bratoszewicach ponownie zapachniało pysznym jedzeniem. Uczestniczki po wylosowaniu stanowisk przeszły do kreatywnego gotowania konkursowych potraw. Tematem wiodącym był kurczak w roli głównej. Finaliści na wykonanie zadania mieli 3 godziny, przygotowywali po 4 porcje dań obiadowych. Wśród potraw finałowych znalazł się m.in. kurczak faszerowany kaszą i warzywami, roladki drobiowe na puree ziemniaczano-selerowym, kurczak cytrynowy, czy rosół z makaronem naleśnikowym. Poza tym mogliśmy też spróbować pysznej tarty malinowej czy lodów jeżynowych z bezową chmurką.
W jury obok dyrekcji szkoły i nauczycieli zawodu zasiadł Pan Marcin Jach- szef kuchni Hotelu 500 w Strykowie. Hotel 500 jak co roku wspiera nasz konkurs, sponsorując nagrody rzeczowe dla najlepszych. Zwycięzcy otrzymali vouchery do wykorzystania w hotelowej restauracji, za co serdecznie dziękujemy.
Po podliczeniu punktacji w etapie finałowym najlepszy okazał się zespól Kasi Jatczyk i Magdy Ślusarek, które przygotowały dania obiadowe począwszy od przekąski, a kończąc na deserze.
W generalnej klasyfikacji po podliczeniu punków za wszystkie etapy uzyskaliśmy następujące wyniki:
I miejsce: Artur Berczak i Patrycja Plewka z klasy IV TŻi UG (501 pkt)
II miejsce: Magdalena Ślusarek i Katarzyna Jatczyk z klasy III TŻi UG (464 pkt)
III miejsce: Maja Kwiatkowska i Kamila Kaczmarska z klasy IV TŻi UG ( 450 pkt)
Wyróżnienie: Klaudia Bryszewska ( 353 pkt) oraz Katarzyna Milczarek i Dominika Wdowiak (372 pkt) z klasy I TŻi UG
Wszystkim uczestniczkom serdecznie gratulujemy!
Organizator: Ewa Piszczyńska
- autor: Wojciech Tomczak na podst. inf. ZS nr 1 z Bratoszewic, data: 2019-04-12