Treść strony WARSZTATY KULINARNE
Warsztaty kulinarne w Starym Imielniku
W poniedziałek, 16 października odbyły się kolejne zajęcia w ramach STRYKOWSKIEJ AKADEMII SENIORA „ROZWÓJ-AKTYWNOŚĆ-DOBRA ENERGIA”. Były to zorganizowane w Starym Imielniku warsztaty kulinarne. Seniorzy, razem z prowadzącą panią Katarzyną Polinceusz robili zielone pesto z mieszanki ziół m. in. pokrzywy i mniszka lekarskiego. Kolejnym przysmakiem były niezwykle aromatyczne muffinki jogurtowe z wodą różaną. Podczas pracy uczestnicy mieli okazję wysłuchać wielu ciekawostek na temat ziół i kwiatów, które każdy może włączyć do swojej diety. Po części praktycznej seniorzy przy herbatce i wspólnych rozmowach mieli okazję degustować przygotowane przez siebie potrawy.
Warsztaty kulinarne w ZS Nr 1 w Bratoszewicach
W czwartek, 21 września, odbyły się kolejne zajęcia w ramach STRYKOWSKIEJ AKADEMII SENIORA „ROZWÓJ-AKTYWNOŚĆ-DOBRA ENERGIA”. Były to cieszące się dużym zainteresowaniem warsztaty kulinarne zorganizowane w Zespole Szkół Nr 1 w Bratoszewicach. Seniorzy, zostali serdecznie przywitani przez Panią Dyrektor ZS nr1 Beatę Jachurską, oraz Panią Ewę Piszczyńską - Kierownika Szkolenia Praktycznego. Pomocą w zajęciach służyło dwoje uczniów kształcących się w kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych.
Uczestnicy pod czujnym okiem Pani Ewy tworzyli prawdziwe dzieła sztuki:
🧁 Łyżeczki z ciasta francuskiego dekorowane pastą twarogową i szynką szwarcwaldzką.
🧁 Kanapeczki z łososiem wędzonym.
🧁 Sałatkę „królową imprezy”.
🧁 Miseczki z sera żółtego.
🧁 Babeczki z łososiową różyczką.
🧁 Mini meksykańskie tacos.
🧁 Mini kanapeczki z pastą jajeczną.
Po części praktycznej seniorzy przy herbatce i wspólnych rozmowach mieli okazję degustować przygotowane przez siebie dzieła. Uczestnicy zajęć oprócz zachwalania walorów smakowych, zachwycali się przekąskami podanymi na desce lub tacy, jako piękną dekoracją stołu na każdą rodzinną uroczystość. Dziękujemy serdecznie za pomoc i współpracę ZS Nr 1 w Bratoszewicach.
Warsztaty serowarskie
Strykowska Akademia Seniora „ROZWÓJ- AKTYWNOŚĆ- DOBRA ENERGIA” w miesiącu wrześniu ma do zaproponowania Seniorom wiele ciekawych zajęć. Warsztaty pod tytułem "Sery - Małe przetwórstwo się opłaca". Innowacje w przetwórstwie w ŁODR w Bratoszewicach otworzyły harmonogram wrześniowy. Seniorów na warsztatach serowarskich powitał Burmistrz Witold Kosmowski i Zastępca Burmistrza Tamara Barańska-Kiemaczyńska. Seniorzy SAS pod okiem Pani Moniki Lasoń prowadzącej gospodarstwo Groser w Grodzisku wykonali około 12 kg sera. Pani Monika zajmuje się hodowlą kóz rasy białej uszlachetnionej i saaneńskiej oraz hodowlą owiec rasy Lacaune. Uczyła seniorów, jak zrobić ser z mleka krowiego. Seniorzy mieli do dyspozycji 80 l mleka, z którego wykonali sery z czarnuszką, suszonymi pomidorami i ziołami, ser naturalny. Seniorzy oprócz warzenia sera mieli okazję degustować sery wyprodukowane przez Panią Monikę, która opowiedziała o procesie produkcji sera i ich rodzajach. Zwróciła również uwagę, że jest producentem sera „od pola do stołu”. Po warsztatach uczestnicy próbowali swoich wyrobów.
- data: 2023-09-07
Warsztaty pieczenia chleba w Starym Imielniku
Jak upiec dobry tradycyjny chleb? Tego nauczyli się lub po prostu sobie przypomnieli uczestnicy Strykowskiej Akademii Seniora ROZWÓJ-AKTYWNOŚĆ-DOBRA ENERGIA zorganizowanej przez Urząd Miejski w Strykowie. 4 lipca w Starym Imielniku odbyły się warsztaty pieczenia chleba. Tutejsza świetlica wiejska wyposażona w tradycyjny piec chlebowy była doskonałym miejscem do przeprowadzenia praktycznych zajęć przez Mariolę Jastrzębską, właścicielkę piekarni w Białej, w której chleb jest wypiekany od 1903 r. Przekazywana z pokolenia na pokolenie receptura utrzymywała tradycję wypieku swojego niepowtarzalnego chleba przez każdą gospodynię. W domu rodzinnym chleb „na niedzielę” wypiekany był w starym piecu chlebowym, zbudowanym z cegły. Duch dawnych czasów został zachowany. Chleby pieczone w piekarni w Białej mają swoje miejsce na Liście Produktów Tradycyjnych MRiRW.
Na wstępie warsztatów Seniorzy wysłuchali krótkiego wykładu na temat: „Historia chleba” wygłoszonego przez Magdalenę Hauke, byłą dyrektor Szkoły Podstawowej w Białej. W trakcie pieczenia chleba uczestnicy formowali rogale, chałki oraz bułki nadziewane marmoladą. Czas upływał na rozmowach z prowadzącą, np. o zakwasie i innych tajnikach pieczenia. Były również wspomnienia i opowieści z lat dziecinnych, jak to babcie lub mamy piekły chleb, którego zapach roznosił się po całym domu. Wspomnienia stały się bardzo realistyczne, gdy został pokrojony pierwszy upieczony chlebek. Okazję do spróbowania wypieków mieli również Burmistrz Strykowa Witold Kosmowski oraz Zastępca Burmistrza Strykowa Tamara Barańska-Kiemaczyńska, którzy odwiedzili Seniorów podczas warsztatów.
Więcej zdjęć w galerii: https://www.strykow.pl/3438,warsztaty-pieczenia-chleba-sas
- data: 2023-07-05
Warsztaty "Jak właściwie kupować produkty?"
W ramach warsztatów kulinarnych Strykowskiej Aakademii Seniora „ROZWÓJ-AKTYWNOŚĆ-DOBRA ENERGIA” zorganizowanej przez Urząd Miejski w Strykowie 28.06.2023 r. odbyły się zajęcia pt. „ Jak właściwe kupować produkty”. Zajęcia poprowadziła Ewa Piszczyńska, Kierownik Szkolenia Praktycznego w ZS Nr 1 w Bratoszewicach. Seniorzy dowiedzieli się: jak być świadomym konsumentem, jak unikać pułapek podczas kupowania żywności i na co należy zwrócić uwagę, jakie informacje znajdują się na etykiecie, po co i dlaczego czytać etykiety na opakowaniach produktów spożywczych, na co zwrócić uwagę kupując np. chleb, jajka, mięso czy płatki śniadaniowe. Poruszone zostały m.in. takie tematy jak: GDA, downsizing, olej palmowy, aspartam, glutaminian sodu, akrylamid, mięso odzyskane mechanicznie, zawartość soli w wybranych produktach oraz zawartość cukru w żywności. Na zakończenie warsztatów prelegentka przeprowadziła dla seniorów quiz m.in. o symbolach zamieszczanych na opakowaniach produktów spożywczych.
- data: 2023-06-29
ŚWIĄTECZNE WARSZTATY KULINARNE STRYKOWSKIEJ AKADEMII SENIORA
We wtorek, 4 kwietnia, odbyły się pierwsze zajęcia w ramach STRYKOWSKIEJ AKADEMII SENIORA „ROZWÓJ-AKTYWNOŚĆ-DOBRA ENERGIA”. Były to warsztaty kulinarne zorganizowane w Zespole Szkół Nr 1 w Bratoszewicach. Seniorki, a także Seniorzy, pod okiem Ewy Piszczyńskiej, Kierownik Szkolenia Praktycznego, z pomocą uczniów kształcących się w kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych upiekli wielkanocne słodkości. Były to: koszyczki z ciasta francuskiego, owieczki z ciasta kruchego, zajączki wielkanocne z ciasta drożdżowego i babeczki, które ozdobione piankami i kremem stały się puszystymi i przepysznymi owieczkami.
Zajęcia odwiedziły Zastępca Burmistrza Strykowa Tamara Barańska-Kiemaczyńska oraz Sekretarz Gminy Stryków Aneta Jędrzejczak w towarzystwie Zastępcy Dyrektora ZS Nr 1 Elżbiety Czesny. Warsztaty były okazją do poszerzenia umiejętności kulinarnych, poznania nowych technik pieczenia i ozdabiania, a także wymiany doświadczeń w tym zakresie. Zapachy upieczonych zajączków, babeczek, koszyczków, owieczek unosiły się nie tylko w kuchni, ale w całej szkole. Po części praktycznej seniorzy mieli czas wolny na degustacje wypieków i wspólną integrację. Atmosfera wspólnej kuchennej krzątaniny ustąpiła miejsca miłym pogawędkom przy herbatce. W zajęciach wzięło udział 28 osób. Dziękujemy serdecznie za pomoc i współpracę ZS Nr 1 w Bratoszewicach.
Więcej zdjęć w galerii: https://www.strykow.pl/3358,warsztaty-kulinarne-strykowskiej-akademii-seniora1
- data: 2023-04-05